Zo bereik je een gezond gewicht.
Do's
Water
Voldoende water drinken kan je zien als de basis van een gezond voedingspatroon. Doorheen de dag verliest je lichaam namelijk 2 tot 3 liter vocht, zonder dat je daarvoor iets van inspanning hoeft te doen. Om je lichaam in balans te houden, is het daarom belangrijk om dagelijks 1,5 tot 2 liter water te drinken (het overige vocht haal je uit je voeding).
Tip: vind je het moeilijk om 1,5 liter water per dag te drinken? Wissel af met thee of spuitwater of voeg een schepje van één van onze Fresh shakes toe aan 1,5 liter water om het een frisse smaak te geven, terwijl je tegelijkertijd ook je eiwitten aanvult.
Vezels
Ook vezels mogen niet ontbreken in je eetpatroon.
Vezels vind je voornamelijk terug in groenten en fruit.
Om voldoende vezels binnen te krijgen, wordt aangeraden om dagelijks zo’n 500 gram groenten en 150 à 200 gram fruit te eten.
Daarvoor zet je best zowel ’s middags als ’s avonds groenten op het menu en eet je 1 à 2 stukken fruit per dag.
Belangrijk is om zo veel mogelijk voor verse groenten en fruit te kiezen – liefst seizoensgebonden – en voldoende te variëren tussen groente- en fruitsoorten.
Vermijd fruitsappen of smoothies want het mixen van fruit zorgt ervoor dat de suikers erin erg snel worden opgenomen.
Dat zorgt voor een snelle piek in je bloedsuikerspiegel en daarna voor een dal, wat vermoeidheid en de gevreesde ‘cravings’ naar zoet veroorzaakt.
Eiwitten
Zowat alles in ons lichaam is opgebouwd uit eiwitten, want ze zijn een onderdeel van onze cellen.
Denk aan cellen in je spieren en organen, je zenuwstelsel, je botten en je bloed.
Het is bijgevolg erg belangrijk om dagelijks voldoende eiwitten binnen te krijgen.
Aangeraden wordt om elke dag ongeveer 1 gram eiwitten per kilogram lichaamsgewicht in te nemen.
Weeg je dus bijvoorbeeld 60 kg?
Dan neem je best zo’n 60 gram eiwitten per dag in. Houd je aan deze richtlijn en neem ook niet meer eiwitten in dan nodig.
Eiwitten vind je onder meer terug in vlees, vis, eieren, melkproducten, peulvruchten en noten.
Tip: onze pure eiwitshakes zijn een handig – en gezond – hulpmiddeltje om ervoor te zorgen dat je dagelijks voldoende eiwitten binnenkrijgt.
Koolhydraten
Koolhydraten worden door je lichaam omgezet in glucose, de belangrijkste bron van energie voor je cellen. Ze mogen bijgevolg niet ontbreken in je voedingspatroon. Het is echter belangrijk om het verschil te maken tussen enkelvoudige en meervoudige koolhydraten.
Enkelvoudige koolhydraten zijn kortweg suikers. Suikers komen van nature voor in fruit (fructose) en melk (lactose), maar worden vaak ook toegevoegd aan voeding (bv sucrose of sacharose). Wanneer je lichaam een teveel aan enkelvoudige koolhydraten binnenkrijgt, worden deze niet meer omgezet in glucose (brandstof), maar opgeslagen als vet, waardoor je gewicht toeneemt. Voeding die naast suikers geen andere nuttige voedingsstoffen bevat, vermijd je daarom best zoveel mogelijk. Denk aan frisdrank, koekjes, snoep en gebak.
Meervoudige koolhydraten zijn daarnaast ketens van enkelvoudige koolhydraten. Meervoudige koolhydraten vind je o.a. terug in groenten, fruit en graanproducten. Bij inname ervan, krijg je dus nog andere nuttige voedingsstoffen binnen, zoals vitamines, mineralen en vezels. Maar ook van meervoudige koolhydraten eet je best niet te veel. Als je namelijk meer koolhydraten (energie) binnenkrijgt dan je lichaam verbrandt, slaat je lichaam ook deze koolhydraten op als vet en kan je gewicht toenemen. Enkele tips:
- Kies voor volkoren graanproducten (volkoren brood, pasta, quinoa, bulgur,…) en beperk de inname ervan tot één portie per dag, bij voorkeur ’s middags.
- Ga voor één à twee stukken fruit per dag, niet meer.
Vetten
Vaak wordt gezegd om vet zo veel mogelijk te vermijden, maar dat klopt niet helemaal.
Er is namelijk een verschil tussen onverzadigde en verzadigde vetten en die eerste mag je wel op het menu zetten.
Onverzadigde vetten – ook wel ‘goede’ vetten genoemd – vind je terug in vette vis, avocado’s, noten, pitten, zaden en plantaardige oliën zoals bv notenolie, olijfolie, zonnebloemolie en maïsolie.
Deze goede vetten hebben verschillende gezondheidsvoordelen, waaronder het verminderen van de kans op hart- en vaatziekten.
Onverzadigde vetten zijn dus zeker gezond, maar ze bevatten wel veel calorieën.
Beperk dus je inname ervan als je een gezond gewicht wil bereiken.
Zet bijvoorbeeld 1 à 2 keer per week vette vis of avocado’s op het menu en beperk je inname van noten, zaden en pitten tot een handje per dag.
Dont's
- Alcohol
- Suikerrijke dranken (frisdrank, energiedrank en sportdrank)
- Suikerrijke voeding (snoep, gebak, koekjes, confituur, chocolade,…)
- Bewerkte voeding (voorverpakt, kant-en-klare maaltijden,…)
- Verzadigde vetten (fast food, chips, vet vlees, sauzen,…)
- (Te veel) zout
Wanneer je gaat shoppen in de supermarkt, vermijd je de bovenstaande producten dus best zo veel mogelijk.
Tip: kijk naar de Nutri-Score die aangegeven staat op de verpakking van voedingswaren. Die geeft aan hoe ‘gezond’ het product is in vergelijking met andere producten uit dezelfde categorie. Koop je dus bv een diepvriespizza? Dat is per definitie niet de meest gezonde keuze, maar de Nutri-Score helpt je wel om de beste keuze binnen de categorie van pizza’s te maken!
Smart Nutrition Project
Het Smart Nutrition Project is een kort voedingsprogramma waarbij we inzetten op een gezonde levensstijl, met verse voeding en voldoende beweging, om zo een gezond gewicht te bereiken of te behouden. Meer weten?
Lees onze blogpost over het Smart Nutrition Project.
De zomer(vakantie) in zicht. Vergeet je antioxidanten niet!
Yes, het is weer bijna tijd voor onze welverdiende zomervakantie . Tijd voor lange dagen buiten, zwoele zomeravonden en... extra aandacht voor je huid! We smeren massaal zonnecrème, zetten een zonnebril op en zoeken wat vaker de schaduw op. Maar wist je dat je huid ook vanbinnenuit bescherming nodig heeft tegen de zon? Enter: antioxidanten.
De échte mirakeloplossing die niemand je vertelt
Stel je even voor: er is breaking news! Het tienduizendste potje crème is gelanceerd. In een fonkelnieuwe verpakking, met een sensationeel persmoment, een fonkelende influencer erbij en een wonderingrediënt waar een moeilijk uit te spreken Latijnse naam aan vasthangt. De toekomst van je huid, zo wordt beloofd, ligt in dit ene potje. Really? Eerlijk? Laat ons even ademen. En nadenken.
Ozempic, intermitted fasting, afslanken .......
Afvallen? Dan zijn deze 5 cruciale pijlers belangrijk voor je. Of je nu start met GLP-1 medicatie (zoals Ozempic of Mounjaro), aan intermittent fasting doet, Weight Watchers volgt of minder snoept en ongezond eet – één ding blijft altijd belangrijk: je lichaam goed ondersteunen.
Waarom jij (ja, jij!) vanaf je 40ste écht aan je spieren moet denken
Sterke spieren, stralende energie: waarom krachttraining en eiwitten onmisbaar zijn (vooral na je 40ste) Vanaf je 40ste verandert er stiekem best veel in je lichaam. Je metabolisme vertraagt, spiermassa neemt af en je merkt misschien dat je lichaam nét wat trager herstelt of sneller uit balans raakt. Goed nieuws: je kunt hier zélf heel wat aan doen. En dat begint bij spieropbouw én voldoende eiwitten.
Ook ik heb een duwtje in de rug nodig (en dat is helemaal oké)
Het is misschien verrassend om te horen, maar ja… ook ik, iemand die al jarenlang anderen begeleidt in hun zoektocht naar een gezondere levensstijl, heb zelf óók begeleiding nodig.
Hé, waar komt dat buikje opeens vandaan?
Duik in de hormonale achtbaan van de (peri)menopauze!
Navigeren door de Perimenopauze: mijn persoonlijke reis
Rond mijn 40ste begon mijn lichaam zich een beetje vreemd te gedragen. Hoe en hoe pak ik dit aan.
Welke belangrijke rol spelen eiwitten in je vetverbrandingsproces?
Overtollig vetmassa verbanden met slimme brandstofkeuzes.
Welke belangrijke rol spelen eiwitten tijdens de (peri)menopauze?
De menopauze is een natuurlijk onderdeel van het leven van een vrouw, maar de fysieke veranderingen die ermee gepaard gaan, kunnen uitdagend zijn.
Welke belangrijke rol spelen eiwitten in je (anti) verouderingsproces?
Onze huid, het grootste orgaan van ons lichaam, heeft eiwitten nodig om sterk en gezond te blijven. Waarom?
Waarom een eiwitrijk ontbijt met weinig koolhydraten de sleutel is tot een energieke start van je dag
Een goed begin is het halve werk, en dat geldt zeker voor hoe je jouw dag start met het juiste ontbijt.
Welke belangrijke rol spelen eiwitten voor je energieniveau?
Heb je je ooit afgevraagd hoe sommige mensen altijd energiek lijken te zijn? Een van hun geheimen kan heel goed de hoeveelheid eiwitten in hun voedingspatroon zijn.
Welke belangrijke rol spelen eiwitten bij het sporten?
Sport je regelmatig of ben je net begonnen met trainen? Dan heb je vast wel eens gehoord dat eiwitten belangrijk zijn. Maar waarom precies?
Wat zijn eiwitrijke voedingsmiddelen?
Dit is een beetje een open deur intrappen: eiwitrijke voeding bestaat uit voedingsmiddelen die veel eiwit bevatten. Maar welke voedingsmiddelen zijn dit?
Je spierrekening loopt langzaam leeg
Je hebt een spaarrekening nodig voor een gezonde financiële oude dag. Je hebt een spierrekening nodig voor een gezonde en energieke (oude) dag. Lees mee waarom je spierbehoud zo belangrijk is voor je. Wat kan je doen om spierafbraak te vermijden.
De saboteur van je vetverbranding
Heb je je ooit afgevraagd waarom je soms maar niet lijkt af te vallen, zelfs als je echt je best doet met gezond eten en sporten? Nou, het antwoord zou wel eens stress kunnen zijn.
Wat is bewerkte voeding? En waarom best te vermijden?
We hebben het vaak over 'bewerkte voeding'—maar wat is dat nu precies?
HET BELANG VAN EEN STABIELE BLOEDSUIKERSPIEGEL
Uit steeds meer wetenschappelijk onderzoek komt naar voren dat je bloedsuikerspiegel een belangrijk effect heeft op de rest van je lichaam, zowel op korte als op lange termijn. Je houdt je suikerspiegel dan ook best zo stabiel mogelijk. Maar waarom juist?
Smart Nutrition Project
Een gezond gewicht bereiken? Je conditie of spieropbouw ondersteunen? Je huid verbeteren? Of je energieniveau opkrikken? Het kan allemaal met het Smart Nutrition Project.
WEINIG ENERGIE? DAT KAN AAN JE VOEDING LIGGEN
‘Je bent wat je eet’ is een gezegde dat je letterlijk mag nemen. Als je gezond en licht eet, zal je je ook gezond en fit voelen. Voel je je de laatste tijd dus vermoeid of heb je weinig energie? Dan kan dat aan je voeding liggen
ONDERSTEUN JE SPORTPRESTATIES MET DE JUISTE VOEDING
Dat gezonde voeding goed is voor je lichaam, staat buiten kijf. Maar wist je dat je voeding ook specifiek kan inzetten om je lichaam te ondersteunen tijdens én na het sporten?
EEN GEZONDE HUID, VANBINNEN UIT
De binnenkant van je lichaam is als het ware een spiegel voor de buitenkant; als je goed zorg draagt voor je binnenkant, zie je dat aan de buitenkant.
Waarom kiezen voor de RainPharma Skin Care?
RainPharma gelaatsproducten zijn natuurlijk, milieuvriendelijk en geschikt voor alle huidtypes, voor een stralende en gezonde huid. Maar waar zit het grote voordeel voor jou echt?
EEN GROENE SUPERHELD VOOR HUID ÉN HAAR
Dat broccoli gezond voor je is, heeft je mama je ongetwijfeld verteld als kind. Broccoli is een heuse superfood, en zit boordevol vitamines, mineralen en vezels die goed zijn voor je immuunsysteem. Maar wist je dat deze groene superheld ook wonderen doet voor je huid en haar?
Een gezonde huid
De binnenkant van je lichaam is als het ware een spiegel voor de buitenkant; als je goed zorg draagt voor je binnenkant, zie je dat aan de buitenkant. ontdek 4 building blocks voor een mooie, stralende huid.
LPG Endermologie
Waarom Lies en Fioralba zo fan zijn van LPG Endermologie
Feestjes/ etentjes en gezond eten
Wil je tijdens al je feestjes en verplichtingen je lichaam niet al te zwaar belasten? Lees dan verder voor enkele praktische tips om je bloedsuikerspiegel/ gewicht stabiel te houden en je lever wat te sparen tijdens deze feestjes.
Hola Colombia
Deze zomer brengen wij het prachtige Colombia tot bij jou! Bij aankoop van één liter aan lichaams- of haarverzorgingsproducten in bruine RainPharma flessen, ontvang jij één gratis Colombian Black Pottery kommetje. Maar wat is Black Pottery en waarom koos RainPharma voor dit Colombiaanse aardewerk?